Στο μάθημα παρουσιάζονται το νομικό και οικονομικό πλαίσιο, οι έννοιες, οι αρχές, οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΔ) σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, συνδέεται η έννοια της ΕΔ με την εφαρμογή του Ελέγχου (Εσωτερικού και Εξωτερικού), τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Social Responsibility), τη Διοικητική Λογιστική στο επίπεδο του Responsibility Accounting και στην προετοιμασία εκθέσεων απόδοσης ανά κέντρο υπευθυνότητας και τέλος με τα Ethics, τους Κώδικες Δεοντολογίας και καλών πρακτικών. Κάθε ενότητα θα καλύπτεται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο (μέσω case studies, εργασιών και παράθεση best practices), προκειμένου οι σπουδαστές να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και γνώση για τη σημασία, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ΕΔ ως εργαλείου γνωστοποιήσεων και προστασίας όλων των ενδιαφερόμενων με την εταιρία μελών.
Ειδικότερα, ο όρος «Εταιρική Διακυβέρνηση» (ΕΔ) περιγράφει τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες οι εταιρίες διοικούνται και ελέγχονται. Σύμφωνα με τις αρχές της ΕΔ του ΟΟΣΑ, η Εταιρική Διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως ένα σύνολο σχέσεων ανάμεσα στη διοίκηση των εταιριών, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους μετόχους και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέλη (stakeholders) με βασικούς στόχους:
- τον προσδιορισμό και τη γνωστοποίηση των επιδιωκόμενων σκοπών της εταιρίας,
- την εξασφάλιση της διαφάνειας των πεπραγμένων της διοίκησης για την προστασία των συμφερόντων όλων των κατηγοριών μετόχων (μέσω disclosures),
- τον εντοπισμό των βασικών κινδύνων που η εταιρία αντιμετωπίζει κατά τη λειτουργία της,
- τον προσδιορισμό των μέσων επίτευξης των εταιρικών στόχων,
- την οργάνωση του συστήματος διαχείρισης κινδύνων και
- την παρακολούθηση των ενεργειών της Διοίκησης κατά τη διαδικασία εφαρμογής και επίτευξης των ανωτέρω.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναλύονται στο μάθημα από την οικονομική και νομική προσέγγιση. Ενδεικτικά, αναλύονται οι κανόνες που θεσπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΔ που καθορίζονται από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Νόμους Ν.3016/2002, Ν.3091/2002, Ν.3693/2008, Ν.3884/2010, Ν.3873/2010 κλπ.